Canalblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
Publicité
Guangzhou voor beginners
3 janvier 2012

Dim sum recepten

ik heb mij stoommandjes gekocht en met de hulp van de ayi heb ik mijn eerste stappen in de dim sum gezet. Ik vermoed dat onze ayi dat al eerder gedaan heeft want haar deegjes waren mooier gevouwen. ( en ze kon het ook veel sneller)
de truk is dat je een neepje geeft langs de zijkant , die vouw plooi je langs de achterkant terug aan het deeglapje. dit herhaal je een halve cirkel lang. Het pastavelletje krult zich vanzelf rond. Het klinkt eenvoudig maar het vraagt toch wel een beetje oefening.

Degene die ik gemaakt heb, heb ik hier neergeschreven. Die met garnalen vond ik persoonlijk het lekkerste

Vegetarische dim sum   
1 el. olie - 3 fijngesneden lente-uitjes - 2 teentjes fijngehakte knoflook - 2 tl. geraspte verse gember  - 400 gram fijngesneden paksoi -
2 el. zoete chillisaus - fijngesneden verse koriander - 50 gram fijngesneden waterkastanjes  - wontonvelletjes
Voor de dipsaus: 1/2 tl. sesamolie - 1/2 tl arachide-olie - 1 el zoute sojasaus - 1 el limoensap - 1 kleine rode peper, zeer fijn gesneden.
 
Bereidingswijze: 
Verhit de olie in een pan en bak de ui, knoflook, gember op middelhoog vuur 1-2 minuten, tot alles zacht is. Voeg de paksoi toe en zet het vuur hoog en roerbak dit 4-5 minuten.
Roer de chillisaus, de koriander en de waterkastanjes erdoor. Laat het geheel afkoelen. Als het te nat is: uitknijpen.
Meng alle ingrediënten voor de dipsaus.
 stoom de dim sum, met de `naadkant` naar beneden, in 5-6 minuten gaar.  


Dim sum met garnalen 
wontonvelletjes -2 lente-uitjes - 2 theelepels geraspte gemberwortel - ½ à 1 theelepel red curry pasta - 250 g garnalen - 2 takjes platte peterselie
 
Bereidingswijze :
Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Hak de garnalen klein.
Meng de ringetjes lente-ui, gemberwortel, currypasta en gehakte garnalen dooreen.
Kneed er de peterselie door. Schep op het midden van een velletje twee theelepels vulling,
bevochtig de randen met water en vouw dubbel. Knijp de rand aan. Maak zo 16 dimsum.
Stoom de dimsum met gesloten deksel ca. 10-12 minuten. 
 

Dim sum met kip
 250 g kipfilet; 20 g vet spek, fijngesneden (of spekblokjes); 75 g groene kool, fijngesneden; 4-5 el kippenbouillon (van tablet); 0,5-1 tl zout;  2 tl lichte sojasaus; 1 tl sesamolie;  groot stuk bananenblad of paksoi; Thaise chilisaus;wontonvelletjes
 
Bereidingswijze: 
Pureer het vlees in de keukenmachine. Voeg spek, kool, bouillon, zout, sojasaus en sesamolie toe en laat dit even meedraaien.
Zet de vulling apart om de smaken in te laten trekken. 
Verdeel de vulling over de deegvelletjes. Vouw het deeg dicht. Knijp de deegranden goed op elkaar.
stoom de dim sum in circa 10 minuten gaar. Serveer de chilisaus erbij.

 

Dim Sum met varkensvlees 
250 g grof varkensgehakt  - 3 waterkastanjes  -1 el gehakte gember  - 2 pijpajuin - 1 tl lichte sojasaus - 1 tl teriyakisaus  - 1 el suiker - 1 tl Chinese sesamolie -  korianderblaadjes -  wontonvelletjes

Bereidingswijze
Hak de waterkastanjes fijn en roer ze door het gehakt. Snij gember en pijpajuin fijn en meng eveneens, met de rest van de ingrediënten, met het gehakt. Vul de deegvelletjes op.
Laat de dumplings 10 minuten stomen.

 

 

Publicité
Publicité
Commentaires
Newsletter
Publicité
Guangzhou voor beginners
Archives
Publicité